Schelvis
Vis ID
Melanogrammus aeglefinus
Familie
Schelvis behoort tot de familie van de kabeljauwachtigen zoals de kabeljauw, de wijting, de pollak, de steenbolk, de koolvis en de blauwe wijting als meest gekende soorten. Opvallend bij het uitzicht van schelvis is een zwarte vlek aan beide flanken onderaan de zijlijn en achter de kieuwen. Die vlek wordt soms de heilige Petrusduimdruk genoemd.
Vangstgebied & aanvoer
De visgronden van schelvis situeren zich in hoofdzaak aan de Europese kusten van Rusland, rond IJsland, de Barentszee, rond de Faeroereilanden, ten westen van Noorwegen en Schotland, de Keltische Zee, de Ierse Zee en het noordelijk gedeelte van de Noordzee op diepten schommelend van 10 tot 450 meter, maar vooral tussen 80 en 200 meter.Het bestand was een tijdje geleden goed voor bijna 7 miljard ton, thans is dat nog slechts een 10% daarvan. Jaarlijks worden ongeveer 100 duizend ton aangevoerd, waarvan de helft door de Britten en de Schotten. Bij ons wordt een kleine 400 ton per jaar aangevoerd.
Seizoen
Schelvis is het hele jaar door tegen een matige tot interessante prijs verkrijgbaar. Het seizoen van schelvis loopt van september tot januari.
Gastronomie
Het visvlees is iets zachter dan dat van kabeljauw, maar zeer smakelijk en het is eveneens voor alle bereidingen geschikt. Gerookte haddock is een klassieker in Engeland, waar schelvis op vrijwel alle menukaarten is terug te vinden. Schelvis heeft veel en grote schubben en wordt daarom vooral in visfilet verkocht. Schelvis is voor alle bereidingen geschikt. De lever is een delicatesse met maar liefst 44% gezonde vetten. Schelvis wordt vaak gebruikt voor de bereiding van vissoepen.
Voedingswaarde per 100 g:
Energie : 312 kJ / 75 kcal
Eiwitten : 18,2g
Vetten : 0,2g
Bron: Zeevis Zeebrugge